Despre Planul lui Dumnezeu de mântuire a neamului omenesc

Zis-a Avva Varsanufie, într-un context oarecare, către ucenicul său, Avva Pafnutie:

Una este să înţelegi Planul lui Dumnezeu de mântuire a omenirii, alta este să participi la el şi cu totul altceva să-ţi dai doctoratul pe baza lui.

Advertisements

27 thoughts on “Despre Planul lui Dumnezeu de mântuire a neamului omenesc

 1. Serban April 27, 2013 / 5:51 pm

  Acum am citit și cele din urmă (nu am mai intrat de la gângăniile alea mici) și mult s-a bucurat sufletul meu, cum ar zice Avva.

  • Fratele Andryusha April 27, 2013 / 6:12 pm

   Ne bucurăm să fim de folos, Avva şi cu neînsemnata mea persoană. 🙂

 2. Alex(andra) May 30, 2013 / 9:55 pm

  Eu cred că nici măcar Creatorul nu-şi înţelege Creaţia.Poate nici nu ştie că din Nimic s-a născut Totul.Sper totuşi că amnezia se aplică şi-n cazul meu.Dacă aş trăi ştiind care e sursa vieţii şi aş observa că Nimeni nu o înţelege,ar cam fi datoria să mă întreb dacă planează un blestem asupra mea.

 3. Alex(andra) May 31, 2013 / 7:24 pm

  E şi mai “şmeker” când nimeni nu-ţi prea răspunde ,iar comentariile tale pot ocupa lejer 5-6 articole separatate.Te gândeşti că ar trebui să scrii o carte.Un fel de “antiteză” a Bibliei,doar că fără notă.Şi apoi încerci să explici că nu eşti ateu şi că a fi gnostic sau satanist modern nu se rezumă a venera o entitate malefică,ci să priveşti dincolo de ceea ce există.Da,aş vrea să fiu non-materie doar ca să mă aflu împotriva a tot ce înseamnă Viaţă!

 4. Alex(andra) June 1, 2013 / 11:08 am

  Nu lua totul ad literam.Rişti să crezi că aş dori să distrug toată planeta.

 5. Alex(andra) June 18, 2013 / 8:33 pm

  Am revenit.Am riscat să-mi pierd puţina credinţă pe care o aveam şi n-am rămas cu nimic.Unde este schimbul corect de ambele părţi?Dumnezeu se joacă cu mine.Păcar că această “păpuşă” are principii pe care şi le respectă şi pe care le va pune în aplicare … într-o bună zi. 👿

  • Fratele Andryusha June 19, 2013 / 4:21 pm

   Pentru mărirea credinţei se recomandă rugăciunea: “Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!”

   • alexa97ndra June 21, 2013 / 10:25 am

    Altfel risc să mi se ia şi ultimul gram de credinţă pe care îl mai am.Lecturarea Noului Testament chiar aduce beneficii,şi încă de pe-acum. 😀

 6. tudorvisanmiu June 19, 2013 / 7:05 pm

  Comentariu pentru Alexandra:
  Am dat peste acest încântător blog din întâmplare.
  Chiar mă întrebam pe unde mai scrii: mi se mare că nu te-ai schimbat deloc (nu e neapărat un reproş).
  De 1 iunie ţi-am trimis un mail pe alex_cnv (nu ştiu dacă l-ai primit).
  Cu drag.
  ….
  Îi salut pe Fratele Andryusha şi pe Avva Pafnutie. Trebuie să admit, că, deşi vă afirmaţi catolici, prima impresie este că aţi fi creştin-ortodocşi. Asta, poate şi datorită titulaturii (“avva”).
  Bineînţeles, Dumnezeu poate fi slujit din orice grupare confesională, atâta timp cât nu se iese din Cuvântul Lui.
  Blogul vostru m-a încântat.
  Domnul fie lăudat!

 7. alexa97ndra June 21, 2013 / 10:23 am

  “Am dat peste acest încântător blog din întâmplare.”->Ţi-am luat-o înainte cu cel puţin o lună. 😈
  “Trebuie să admit, că, deşi vă afirmaţi catolici, prima impresie este că aţi fi creştin-ortodocşi. Asta, poate şi datorită titulaturii (“avva”).”->În sfârşit cineva îmi dă dreptate.Eu i-am tot spus fratelui Andryusha că m-au trimis în eroare.Nu ştiu de ce,dar îmi amintesc de Vindecătoru’,chiar dacă el nu se mai numeşte unul. 😀
  “mi se mare că nu te-ai schimbat deloc (nu e neapărat un reproş).”->Ba da,dar nu percepi diferenţa deoarece eu pot scrie lucruri pe care le-am gândit şi acum o săptămână.Cred că sufăr puţin de dedublare.Există anumite paralelisme între ideile pe care le afirm.Dacă,de exemplu,acum un minut scriam că doresc să văd oameni arzând în flăcări,după aceea mă apuc să descriu sentimentele şi emoţiile care m-au încântat din cartea X.

  • tudorvisanmiu June 21, 2013 / 1:29 pm

   Mesajul central adresat ţie era că îţi trimisesem un mail 🙂 Deşi nu scriam explicit în conţinutul său, doream o confirmare de primire, nu neapărat un răspuns (era o propunere de proiect – doar o propunere).
   Îl rog pe Fratele Andryusha să mă ierte pentru folosirea platformei dumnealui pentru lămurirea unor probleme personale, însă Alexandra este o fire volatilă, pe care n-o găseşţi oriunde 🙂

 8. alexa97ndra June 21, 2013 / 4:16 pm

  Eu am observat că,de când nu mai discuţi cu mine,ţi-ai cam pierdut dexteritatea în a comenta.Se vede că tot comiţi greşeli ortografice. . 😈

 9. tudorvisanmiu June 21, 2013 / 9:44 pm

  Nu dexteritatea mi-am pierdut-o, ci rescriu de câteva ori acelaşi mesaj înainte de a-l trimite (am devenit mai prudent). De aici apar uneori şi câteva greşeli. Deci n-ai de ce să-ţi faci griji 🙂
  Cred că am uitat să afirm acest lucru, dar mi-a părut rău că am hotărât o ruptură abruptă şi categorică în conversaţia noastră. Mai corect ar fi fost să cer “o pauză pe o durată nedeterminată”, nu să scriu, în mod neaşteptat, “de astăzi, nu voi mai discuta virtual cu tine” (9 februarie).
  Atât am avut să-ţi mai transmit.
  Din nou, îi mulţumesc Fratelui Andryusha pentru “găzduire”.

 10. alexa97ndra June 22, 2013 / 9:47 am

  Păi,învaţă să fii mai atent să nu maifacu greşeli în scriere.De când nu mai vorbesc cu tine,mi-am mai înbogăţit cultura în Literatură.
  “Cred că am uitat să afirm acest lucru, dar mi-a părut rău că am hotărât o ruptură abruptă şi categorică în conversaţia noastră.”->Acesta e modul tău de a-mi spune indirect că simţi lipsa comentariilor mele acide.Totuşi,m-am mai orientat şi spre alte bloguri.
  În legutură cu cei 2 stimabili domni,nu ştiu de ce,dar mereu îi compar cu Vindecătoru’.Recunosc că fratele Andryusha(că “avva” Pafnutie nu se implică în “trolling”)nu răsuceşte de fiecare dată înţelesurile în favoarea sa aşa cum procedează el şi că nu foloseşte un limbaj cu cel puţin 3 substraturi,dar mi se pare ciudat când discut cu persoane ce îmi amintesc de altele.Îmi dă senzaţia că totul se repetă,ceea ce mă duce cu gândul că ar trebui să cred mai mult în teoria universurilor paralele.

 11. tudorvisanmiu June 22, 2013 / 11:47 am

  “Acesta e modul tău de a-mi spune indirect că simţi lipsa comentariilor mele [….]” -> De fapt, nu. Am regretat doar modul în care am încheiat conversaţia, nu consecinţa.
  Mesajul central rămâne acelaşi de mai sus. Nu mai insist pentru că ai timp o vară întreagă să te gândeşti. În rest, şi tăcerea e un răspuns.
  Nu mai “abuzez” de bunăvoinţa Fratelui Andryusha. Mulţumesc pentru îngăduinţa sa 🙂

  • alexa97ndra June 22, 2013 / 6:08 pm

   “Am regretat doar modul în care am încheiat conversaţia, nu consecinţa.”-> Dar eu nu sufăr deloc.Te interesezi mai mult decât mine. 😕

 12. alexa97ndra June 22, 2013 / 5:57 pm

  De fapt,te-ai băgat în seamă fără să vrei.Dar de ce nu comentează şi “avva” Pafnutie? ❓ Sigur are de spus multe cuvinte înţelepte.
  Doream să zic că niciodată nu ia atitudine.Cumva posedă un temperament introvertit?Când unul dintre “proprietarii” blogului comunică cu cititorul doar prin articole înseamnă că există o problemă.Şi în niciun caz una de Matematică sau Fizică,că am oroare faţă de prima şi a doua a rămas mereu un mister pentru mine. 😀

 13. tudorvisanmiu June 22, 2013 / 6:43 pm

  Dragă Frate Andryusha, mulţumesc, dar mă simt ca şi drumeţul care intră în casa cuiva neinvitat, ca să discută cu alt oaspete. Nu-i corect nici pentru unul (pentru că se abuzează de spaţiul locuinţei sale), nici pentru oaspete (care ar putea fi, astfel, inoportunat). Pentru acest lucru, rog iertare şi-mi iau rămas bun. Voi continua, bineînţeles, să privesc “de la fereastră”.
  Pentru Alexandra: eu cred că trebuie să acţionăm în numele unor valori mai importante decât simţămintele proprii sau ale celor din jur. Mă bucur că nu suferi: nici n-ai pierdut mare lucru 🙂

 14. Fratele Andryusha June 22, 2013 / 9:05 pm

  Avva o să comenteze când o să aibă chef sau ceva de spus, probabil… 😉

 15. alexa97ndra June 23, 2013 / 8:40 am

  Sau când o să existe şi n-o să mai fie alter-egoul fratelui Andryusha. :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s