Înţelepciunea omenească

Rugat să ţină unui grup de intelectuali, adunat ad-hoc în faţa sihăstriei, un discurs pe tema înţelepciune omenească versus înţelepciune inspirată, divină, Avva Pafnutie se conformă şi zise:

Înţelepciunea omenească se poate concentra, rezuma – dacă vreţi – în aceste trei proverbe:

  • Iarna nu-i ca vara
  • Sătulul nu crede flămândului
  • Buturuga mică răstoarnă carul mare

În aceste trei proverbe este cuprinsă toată înţelepciunea omenească, de la Codul lui Hammurabi şi până la Haruki Murakami, eternul aspirant la Premiul Nobel.

– Cum aşa?… – strigară câţiva intelectuali, revoltaţi. Dumneata ai idee ce spui? Mii şi mii de volume de filosofie, literatură, ştiinţă…

– Exact aşa cum spun. “Iarna nu-i ca vara” – înseamnă că omul a dobândit o anumită cunoaştere asupra naturii, Universului, etc. şi a înţeles că trăieşte într-o lume veşnic schimbătoare dar care are anumite legi, o anumită repetabilitate şi, prin urmare, o anumită previzibilitate. În proverbul “sătulul nu crede flămândului” este cuprinsă întreaga psihologie omenească – toate patimile, pornirile, afecţiunile, empatiile şi trăirile omeneşti. Întreaga “profunzime” a omului, clamată de mii de ani de poeţi şi cantautori, se regăseşte aici. Iar “buturuga mică răstoarnă carul mare” semnifică faptul că umanitatea a înţeles, la un moment dat, că există o intervenţie subtilă, inefabilă şi aproape imposibil de măsurat, care ţine lucrurile pe o anumită direcţie, în ciuda asperităţilor venite din cauze naturale sau din motive omeneşti.

– Prostii, tâmpenii! – protestară intelectualii, în cor. Şi, înţelepciunea religioasă ce spune, mă rog? – strigă un intelectual aflat mai în spate, în bătaie de joc.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul, că m-am apucat să discut cu nişte intelectuali – răspunse Avva Pafnutie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s