De ce nu au fost cei trei magi de origine dacă?

În dorinţa lor de a atrage cât mai multă lume la credinţă şi, în special, tineretul, Avva Pafnutie şi ceilalţi fraţi au inaugurat Ziua întrebărilor despre religie. O zi în care oricine poate veni la sihăstrie pentru a pune cele mai neaşteptate întrebări şi, evident, pentru a primi un răspuns pe măsură.

Primul client, aşa cum era de aşteptat, a fost Ucenicul Inochentie cu întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă cei trei magi ar fi fost de origine dacă? Sau, mai degrabă, de ce nu au fost cei trei magi de origine dacă?…

După ce s-au sfătuit, bătrânii noştri pustnici au venit cu următorul scenariu:

“Să ne închipuim pentru o secundă că cei trei magi ar fi fost de origine dacă. După cum ştim de la Herodot, părintele istoriei, tracii, dacă ar fi fost uniţi, ar fi fost de nesupus. Şi, mai departe, că geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci. Pe cale de consecinţă, o ceată formată din trei daci, uniţi de convingeri religioase comune, interese comune şi un scop comun, ar fi format o echipă de oameni aproape cu neputinţă de învins.

Aşadar, o mare parte din realităţile care compun astăzi tabloul pe care ni-l formăm cu ocazia Naşterii Mântuitorului ar fi fost diferite, după cum urmează:

1. Mântuitorul Iisus nu s-ar fi născut într-un grajd sărac ci în cea mai cochetă, bine încălzită şi confortabilă casă din Betleem.

2. Darurile celor trei magi ar fi constat din miere, cai de luptă şi arme fără seamăn, vrednice să le poarte zeii, nu oamenii, ca  ale unui adevărat Cavaler trac.

3. A doua zi, locuitorii Betleemului ar fi fost văzuţi purtând pe obraji semnele stelei cu 5 degete.

4. Chemându-i pe cei trei magi la el, Irod ar fi avut neplăcuta surpriză să constate slaba aplicaţie întru cele militare ale gărzii sale de onoare.

5. Pe cale de consecinţă, Pruncul şi familia Sa nu ar fi fost nevoiţi să se refugieze în Egipt ci, cel mai probabil, ar fi pornit într-un marş triumfal spre Ierusalim, care ar fi rămas până în ziua de azi cunoscut drept Oraşul Păcii.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s