Citate celebre (12)

“Dacă religia nu ar implica constrângeri morale asupra individului, toţi oamenii ar fi religioşi.”

Avva Pafnutie

Advertisements

7 thoughts on “Citate celebre (12)

 1. tatomirescu nelly April 28, 2015 / 3:03 pm

  Superb zis ! 🙂

 2. Cougar May 3, 2015 / 1:24 pm

  mno. apăi, constrângerile morale adevărate (sau să le zicem coduri?) vin din interiorul individului, nu din religie. poate de-aia (din ce în ce mai) mulţi oameni îşi dau seama că religia e inutilă. în rest, noi să fim sănătoşi.

  • Fratele Andryusha May 3, 2015 / 5:55 pm

   Dacă tu ai simţit din interiorul tău un glas care să-ţi spună să-ţi ierţi duşmanii şi să întorci obrazul celălalt când cineva te loveşte, nu pot decât să te felicit pentru asemenea interior. Eu recunosc că, până să aud de la Isus îndemnurile astea, sub nici o formă nu mi-au trecut prin cap… 🙂
   (alături de altele, evident).

   • Cougar May 5, 2015 / 2:12 pm

    ăsta e un glas pe care-l aude toată lumea, ideea e să-l şi identifici între multe alte glasuri, şi apoi să-l mai şi asculţi. problema e că sunt destule dăţi când n-are deloc dreptate.

    • Fratele Andryusha May 5, 2015 / 6:38 pm

     Da, păi ăla pe care îl are toată lumea e glasul conştiinţei. Pe lângă el, mai este Duhul Sfânt care insuflă pe cei care se încred în Dumnezeu, îi învaţă să deosebească binele de rău, chestii-trestii…

   • fratele meu e soră la spital June 30, 2015 / 9:56 am

    E mai complicat și mai profund decât lasă să se-nţeleagă simpla lectură a textului evangheliei.

    Dar, ca în orice abordare semidoctă şi scoasă din context (Isus făcea referire directă la Legea Talionului – Matei 5:38, 39 – care nu producea decât cercul vicios al vendetei), publicul creștinoid este prostit cu zicători simpliste care țin loc de raționamente intelectuale.

    Ghandhi însuși, atunci când comenta asupra înțelesului îndemnului lui Isus la reținere și înfrânare de la ripostă violentă, a înțeles că aplicând principiul răzbunării – ochi pentru ochi, dinte pentru dinte – în curând toți vom ajunge orbi.

    En bref, când vrei să baţi pe cineva, nu-i tragi palme ca-n cazul personajelor caraghioase descrise de Caragiale – „îţi trag palme, mă-nţelegi!“… E vorba de a nu escalada un conflict, fie şi cu preţul de a fi înjosit în proprii-ţi ochi sau umilit în public. Nu cred că dacă cineva îi taie o mână copilului tău o să-i oferi și mâna cealaltă, sau dacă un tâlhar îți violează nevasta o să i-o prezinți și pe mamaie…

    Iar faptul că Isus a devenit în timp sinonim cu religia creștină (și chiar mai grav, o emblemă a unui boschetar pacifist abuzat), în loc să devină un model de gândire și conduită, e o dovadă irefutabilă a eșecului acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s